Column

door Anneke Morsink

ZUL JE VOORZICHTIG ZIJN?

U kent vast wel het bekende gedicht “Afscheid” van Adriaan Morriën, waarin de woorden “Zul je voorzichtig zijn”. Vaak denk ik daaraan, als onze hulp wordt ingeroepen bij het onvermijdelijke. Iemand fietst weg voor een boodschap en komt niet meer thuis. Een jonge man komt om bij een motorongeval. Een jong meisje komt om bij het zwemmen in een Italiaans meer. Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

De vakantieperiode breekt aan. Ik hoor menige oudere zuchten dat de zomermaanden zo stil zijn.
“Al mijn kinderen zijn het land uit, maar ik gun het ze zo. Ik zeg nog: zul je voorzichtig zijn? Breekt een kleindochter haar arm op het vakantiepark. Het gaat goed gelukkig, maar ik zal blij zijn als iedereen weer veilig terug is”. Aan de andere kant zijn daar de kinderen die zich afvragen of het wel goed is om de reis te maken, maar worden bemoedigd door hun ouders: “Gaan jullie nu maar, wij redden ons wel”.
Ik denk aan de zomer van 1998, waarin mijn vader onverwacht stierf. Wij waren net aangekomen op een camping in de Languedoc. Alles uitgepakt, de zonen waren de camping aan het verkennen. Mijn zwager en schoonzus stonden op dezelfde camping en hadden wijn en bier koud staan. En dan dat telefoontje: vader is overleden. We hoeven ons niet te haasten (zul je voorzichtig zijn), de thuisblijvers zorgen voor moeder en bereiden de uitvaart voor. Kortom, alles weer ingepakt voor de terugreis. Vele herinneringen aan vader en opa reizen met ons mee, dwars door Frankrijk.

Vakantie 2023: zomerse temperaturen, de vogels zingen, de bomen zijn groen en geven verkoeling. “Wat een voorrecht dat we hier wonen”, zeg ik altijd. Auto’s zijn ingepakt en gaan op weg. De klaprozen, papavers en korenbloemen wuiven in de berm. In Frankrijk lachen de zonnebloemen je tegemoet en in het hoge noorden zijn de Noorse fjorden van adembenemende schoonheid.
Op Texel hoor je de branding, het zand tussen je tenen. Niet iedereen kan weg, maar een terrasje pakken, een dagje niksen, een fietstocht of een dagje (Veluwe)strand is ook fijn. Een keertje uit eten of gezellig barbecueën met elkaar is de kers op de taart. Ik wens een ieder een heel fijne vakantie toe en zeg met vele (groot)ouders: zul je voorzichtig zijn? En onze kinderen antwoorden natuurlijk: pas goed op jezelf!